• Otvoritev

    V sredo, 29. novembra 2023, je na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor potekala uradna otvoritev Kompetenčnega centra SETCOM, ključnega trajnostnega elementa projekta “Podporna okolja za spodbujanje prečnih kompetenc v vzgoji in izobraževanju” (SETCOM). Center z vizijo "Skupaj gradimo temelje za boljše razumevanje in razvijanje prečnih kompetenc v pedagoškem procesu" postavlja v ospredje razvoj in vzdrževanje podpornega okolja za prenos dobrih praks in krepitev sodelovanja na vseh ravneh izobraževanja.

     

    Prisotne so pozdravili: ravnateljica Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor mag. Andreja Zver Dobaj, vodja Službe za digitalizacijo izobraževanja iz Ministrstva za vzgojo in izobraževanje izr. prof. dr. Igor Pesek, dekanica Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru red. prof. dr. Milena Ivanuš Grmek in vodja projekta SETCOM red. prof. dr. Alenka Lipovec. Red. prof. dr. Alenka Lipovec je na kratko predstavila rezultate in cilje projekta ter prisotnim predstavila eno izmed pridobitev projekta - humanoidnega robota MiniAlpha (SETCOM PIKA), ki zna govoriti slovensko in je prisotne tudi pozdravil/-a. 

     

    Dijaki Srednje ekonomske šole in gimnazije so pripravili kratek kulturni program. V njem je s plesno točko sodelovala tudi SETCOM PIKA.

     

    Sledila je okrogla miza na temo Sinergije pismenosti na področju sistemov umetne inteligence in socialnega in čustvenega učenja v izobraževanju, na kateri so strokovnjaki za digitalne in odnosne kompetence predstavili svoje videnje o umetni inteligenci in socialnem in čustvenem učenju v izobraževanju. Na okrogli mizi so sodelovali:
    - dr. Igor Pesek, izredni profesor za področje digitalno izobraževanja, vodja Službe za digitalizacijo izobraževanja iz Ministrstva za vzgojo in izobraževanje;
    - dr. Alenka Lipovec, redna profesorica za didaktiko matematike, vodja projekta; zaposlena na Pedagoški fakulteti in na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru;
    - dr. Katja Košir, izredna profesorica za področje psihologija, strokovnjakinja na projektu za področje socialnega in čustvenega učenja, zaposlena na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru;
    - dr. Andrej Flogie, izredni profesor za področje didaktika tehnike, strokovnjak na projektu za pismenost s področja umetne inteligence, zaposlen na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, direktor Zavoda Antona Martina Slomška, vodja serije projektov Inovativna pedagogika;
    - Maja Vičič Krabonja, profesorica zgodovine na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor, ki že več kot 20 let inovativno vnaša  tehnologijo v pedagoški proces, ter je sodelovala v mnogih nacionalnih in mednarodnih projektih.

    Sodelujoči strokovnjaki so bili enotnega mnenja: umetna inteligenca je tukaj; če želimo podpreti njeno smiselno in etično uporabo, se moramo o njej izobraziti ter se z učenci o njej pogovarjati na način, ki preprečuje zlorabe in podpira razvoj človeških potencialov.

    Po okrogli mizi je predsednica komisije Maja Vičič Krabonja razglasila zmagovalce 1. natečaja »sUI & SČK/360°«, ki so bili nagrajeni z možnostjo izposoje sodobne opreme Kompetenčnega centra SETCOM:
    - Miha Vehar, Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin;
    - Danica Klujber, Laura Vučko Vöröš, Igor Časar
    , Dvojezična osnovna šola Genterovci;
    - Nina Jelen, OŠ Ivana Skvarče Zagorje;
    - Nejc Grošelj
    , OŠ Idrija.

    Nagrajenci bodo izkušnje z uporabo opreme predstavili na SETCOM konferenci, ki bo 4. aprila 2024 na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.

     

    V nadaljevanju so imeli udeleženci dogodka možnost preizkusiti sodobna orodja, kot so humanoidni robot MiniAlpha (SETCOM PIKA), virtualna očala, 360° kamere in interakcijo s ChatGPT. Na voljo so jim bile tudi različne aktivnosti, ki razvijajo socialne in čustvene kompetence in osvetljujejo etično uporabo sistemov umetne inteligence.
    Preizkus demonstracije orodij umetne inteligence v sinergiji s socialnimi in čustvenimi kompetencami so pripravili strokovnjaki na projektu SETCOM:
    doc. dr. Kosta Dolenc, asist. dr. Barbara Arcet, doc. dr. Andreja Kozmus, izr. prof. dr. Katja Košir, red. prof. dr. Marta Licardo in doc. dr. Smiljana Gartner.

     

    Kompetenčni center bo deloval na področjih razvijanja ključnih kompetenc 21. stoletja in izboljšanja vzgojno-izobraževalnega procesa.

     

    Projekt  SETCOM – Podporna okolja za spodbujanje prečnih kompetenc v vzgoji in izobraževanju je sofinanciran iz sredstev Norveškega finančnega mehanizma 2014–2021 ter pripadajoče slovenske udeležbe v višini največ do 499.408,89 EUR. Namen projekta je  zapolniti vrzeli med strateškimi dokumenti in empiričnimi raziskovalnimi spoznanji o prečnih kompetencah pedagoških delavcev.